Förskola eller inte under mammaledigheten? – Storstadsmamman
storstadsmamman

Storstadsmamman

Förskola eller inte under mammaledigheten?

Nu har jag precis varit och lämnar fröken Freja på förskolan. Det är ju väldiga rabalder och diskussioner huruvida man har sina stora barn på förskolan när man är mammaledig. I höstas var Freja hemma nästan hela hösten. Det gick mkt förkylningar etc så då ville vi inte riskera att smitta den lilla. Men efter julen så längtade hon tillbaka väldigt mycket till sina kamrater. Så nu förra veckan fick hon börja igen och hon var så glad. Hon går 15 timmar i veckan och det är alldeles lagom. Då får man ha henne hemma hela eftermiddagarna samt månadag och fredagar. Vissa dagar vill hon stanna hemma med mig och lillebror och då får hon göra det. Hon får själv bestämma när hon vill leka med sina kompisar. Hon har velat gå varje dag.

Så för vår egen skull är det egentligen för att Freja ska få behålla sina kamrater som hon går till förskolan. Ofta känner jag att det är mindre stressigt att ha henne hemma. Då kan man softa i pyjamas hela förmiddagen om man så vill. Men eftersom hon vill så får hon.

Jag tycker att det är upp till var och en hur mycket man ska låta sitt barn vara på förskolan. Jag personligen skulle inte vilja ha henna mer än vad hon är nu. Just nu är hon i den mysigaste åldern där hon roar sig väldigt mkt själv. Gillar att sitta o pyssla och pussla med mig. En enkel fas vad det gäller de dagliga aktiviteterna. Jag tror dock inte att hon kommer vara speciellt mkt på förskolan när det börjar bli varmt o gott, då kommer vi nog definitivt hänga på stranden hela dagarna.

Hur har ni tänkte runt det här med att ha storasyskon på förskolan? Varför tror ni att det blir sånt fasligt ståhej för att familjer gör olika?

En busig Freja påväg till förskolan idag på morgonen. Lite bus med pappa också innan han skulle börja jobba.

PS Imorgon kommer det upp en blogg från idag DS. Vi får se om det blir något roligt material =) .

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
storstadsmamman

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Sara

  Anni går på förskolan 25h/veckan men undantag för när det är mycket sjukdomar eller om vi ska göra något speciellt eller om hon helt enkelt inte vill. I vår kommun får vi välja 15 el 25 h när man är föräldraledig och vi har valt 25. Mycket för att hon vill vara där, hon behöver och vill leka med kompisar och jag vill gärna ge Inez den egentiden med mig när ingen annan pockar på min uppmärksamhet. Jag tycker verkligen alla får göra som dom vill! Ingen vet hur någon annans familj ser ut, behöver och är bäst för dom.

 2. Anna

  Jag tycker också att de är svårt och mycket åsikter om detta. jag har en pojke på 2 år som går 15h för jag är hemma med lillebror som nu är 4,5 månad. Min stora är en väldigt aktiv kille och gillar verkligen förskolan. Tycker att de är lagom med 15h dock ibland känns de som man nyss lämnat innan man ska hämta igen. Jag kan ibland känna att jag inte kan ge den tiden och aktivera honom så som förskolan kan göra. Även socialt och få leka med sina kompisar. Vill även kunna få egentid med lillebror också. Ska vi göra något speciellt hemma så väljer jag att ha honom hemma. Eller vid mycket sjukdommar på förskolan så får han va hemma. Jag tycker de är bra med att förskolan finns även om man är mammaledig.

 3. Storstadsmamman

  Ja lite så tänker jag också =) Ja samma här. Nu i februari får det bli att hålla vår tjej hemma också. Då får det bli besök hos farmor o farfar istället en längre stund. Man vill ju inte ha hemma alla influensor o liknande =) Härligt att höra hur du tänker. Tack för din kommentar och ha en fin dag. KRAM

 4. Mia

  Jag gick på mammaledighet from nu i januari eftersom jag studerade i höstas när hiro var nyfödd..mileah går också 15h/v men vi har henne där bara onsdagar och torsdagar..är ju så mycket sjukdomar som går nu och jag vill minimera riskerna så mycket det går men samtidigt vill jag att mileah ska träffa sina vänner..hade mileah fått bestämma hade hon varit där varje dag😁.. kanske blir längre fram i vår..men just vabbruari blir de endast 2 dagar. Tycker oxå att de e upp till var och en. Vill barnet så är de ju klart de ska få de. Vill dom inte så ser jag ingen anledning till de när man ändå är hemma. 😊